sunnuntai 31. elokuuta 2014

Toinen viikko



Toinen viikko Sveitsissä on mennyt todella nopeasti, mutta paljon olen ehtinyt näkemään ja kokemaan! Maanantaina minä ja host-siskoni menimme Fribourg'iin tapaamaan muita vaihto-oppilaita, jotka asuvat Fribourg'in kantonissa. Host-siskoni tunsi vaihto-oppilaiden host-sisaruksia, jotka olivat myös mukana. Menimme Belvédère nimiseen baariin viettämään iltaa, joka on ilmeisesti paras baari koko Fribourg'issa. 
Tiistaina neljä tyttöä Saksasta tuli host-siskoni vieraaksi ja he ovat täällä huomiseen asti. 
Perjantaina minä ja host-äitini kävimme hakemassa keskimmäisen host-veljeni Thun'in kaupungista, jossa hän on työskennellyt sairaalassa tämän kesän. Thun sijaitsee saksankielisessä Sveitsissä Thuninjärven rannalla. 
Lauantaina YFU järjesti Fribourg'issa tapaamisen kaikille YFU:n vaihto-oppilaille, jotka ovat ranskankielisessä Sveitsissä.  Kiersimme Fribourg'ia yhdessä ryhmässä ja leikimme hieman tutustumisleikkejä. Kierroksen päätteeksi menimme käymään vielä Belvédère baarissa. 
YFU'n kautta on myös yksi tyttö Ruotsista, jonka kanssa puhuimme lähes pelkästään ruotsia. Koko eilinen ilta menikin siinä, kun sanoin lähes kaiken isäntäperheelle ensin ruotsiksi.. 
Tänään minä, host-siskoni ja hänen saksalaiset kaverinsa sekä keskimmäinen host-veljeni menimme Charmey'hin. Menimme vuoren huipulle gondolihissillä ja tulimme vuoren rinnettä alas potkulaudalla. Potkulaudat olivat tosin vähän vahvempaa tekoa ja niissä oli etu- ja takajarrut :D. 
Huomenna Fribourg'in kantonissa alkaa vihdoin koulu. Oon odottanut jo vähän koulun alkua, sillä tänä vuonna kesälomaa minulla oli kolme kuukautta. :p Kirjoittelen koulusta sitten enemmän loppuviikosta!

Eero









  


vasemmalta alkaen, Maja, Luisa, Coline (host-sisko), Gesa, Florian (host-veli) 


Thun'in keskiaikainen linna

Thun






Thuninjärvi



Fribourg



Charmey






maanantai 25. elokuuta 2014

Ensimmäinen viikko takana








Ajattelin nyt panostaa vähän enemmän tähän blogipäivitykseen kuin ennen. Sain jopa ladattua muutaman valokuvan (joita oon tosi laiska ottamaan) niin sain tähän päivitykseenkin jotain uutta. 

Viime viikko meni aika paljon totutellessa ja oppiessa uusiin asioihin ja perheen tapoihin.  Viime tiistaina minä, host-siskoni ja hänen yksi kaverinsa menimme Fribourgiin ulkoilmaelokuvateatteriin. Sveitsissä on muuten sama juttu kuin monessa muussakin ranskankielisessä maassa, että kaikki ohjelmat käännetään ranskankielelle, uutisista elokuviin. Elokuva oli muuten Supercondriaque, kannattaa katsoa! Elokuva oli tosin ranskankielinen alunperinkin ja tekstit olivat saksaksi, mutta elokuva oli komedia, joten ymmärsin koko perusjuonen. Muutamassa kohdassa jopa tajusin, mitä hauskaa kohtauksessa oli, enkä vain nauranut muiden mukana. 
Perjantaina minä ja host-isäni menimme läheiseen Broc'n kylään ja teimme neljän kilometrin kävelylenkin Sarine-joen varrella. 
Lauantaina menimme iltapäivällä Gruyèresin kylään, joka on tunnettu Gruyère juustostaan. Host-siskoni työskenteli Gruyèresin keskiaikasessa kylässä tarjoilijana tämän kesän ja kävimme samalla katsomassa häntä. Lauantai-illalla kävimme vielä Fribourgissa, jonne oli tullut eri puolelta maailmaa tanssiryhmiä esittämään kotimaidensa tansseja. 

Fribourg on Fribourgin kantonin missä myös Bulle sijaitsee pääkaupunki ja samalla suurin kaupunki. Junalla matka on vähän yli puoli tuntia ja autolla hieman vähemmän. Fribourg on kaupunkina kaksikielinen eli siellä on esim. liikennemerkkien tekstit ranskaksi ja saksaksi. Italian kielisiä kantoneita Sveitsissä onkin vain yksi, joka sijaitsee lähellä Italian pohjoisosaa. Ranskankielisiä kantoneita on kuusi ja loput ovat saksankielisiä.




             Ulkoilmaelokuvateatteri


Sarine-joki, joka virtaa Fribourgin kantonin läpi

Eero

maanantai 18. elokuuta 2014

Ensimmäiset tunnelmat Sveitsistä

Lauantaina koitti vihdoin se päivä, jota olen odottanut jo viime syyskuusta! Lähdin Helsinki-Vantaan lentokentältä 8.05 kohti Geneven lentokenttää. Lento sujui hyvin ja tutustuin vieressäni istuneeseen suomalaiseen naiseen, joka asuu nykyään Sveitsissä perheensä kanssa.

Lentokentällä minua oli vastassa Sveitsin YFU:laisia sekä host-perheen äiti, isä, keskimmäinen veljistä sekä sisko. Nuorin veljistä oli jäänyt kotiin odottamaan saapumistani. Sain oman huoneeni alakerrasta (talossa on kolme kerrosta) ja purin heti matkalaukut. Lounaan jälkeen keskimmäinen host-veljeni näytti minulle Bullen kaupunkia.

Illalla vanhin host-veljeni ja hänen tyttöystävänsä sekä nuorimman host-veljeni tyttöystävä tulivat fondue-illalliselle. En ole koskaan ennen osallistunut fondue-illalliselle, joten olin tosi hyvin innoissani asiasta! 

Kaikki host-perheeni jäsenet puhuvat minulle lähes koko ajan ranskaa, mutta he osaavat onneksi myös englantia. Välillä olen ymmärtänyt pitkiäkin ranskankielisiä lauseita, mikä motivoi minua tosi paljon opiskelemaan kieltä lisää! Eilen illalla minä ja host-siskoni kiinnitimme post-it lappuja ympäri taloa, että oppisin esineiden nimiä ranskaksi. :)

Yritän ottaa seuraavaan blogipäivitykseen mukaan kuvia, jotta päivityksistä tulisi hieman mielenkiintoisempia. :D

Eero