maanantai 20. lokakuuta 2014

Zermatt

Viime perjantaina mullakin alkoi vihdoin syysloma. Oon todellakin pienen loman tarpeessa ja onneksi loma kestääkin kaksi viikkoa. 
Perjantaina lähdin lounaan jälkeen Fribourg'iin muiden vaihto-oppilaiden kanssa. Lupasin ei aavistustakaan miten nimi pitäisi taivuttaa Fah (thaimaalainen vaihtari) toimia hänen oppaanaan Fribourg'issa. Hän asuu saksankielisessä osassa ja siksi hänen lomansa oli viimeiset kaksi viikkoa. Odotimme Helenaa (belgialainen vaihtari) juna-asemalla, jonka jälkeen lähdimme kiertelemään Fribourgia. Kiipesimme Fribourg'in katedraalin huipulle (360 askelta yhteen suuntaan) josta näimme koko Fribourgin. Tämän jälkeen menimme pizzalle ja myös Ayaka (kanadalainen vaihtari) liittyi seuraamme. Tilasin lasagnea, sillä ajattelin sen olevan todella hyvää italialaisessa ravintolassa. Itse teen parempaa haha..

Ruuan jälkeen näimme Christopherin (Viro), Samin, Merin, Kennan (USA), Stefanien (sveitsiläinen, mutta hän on harjoittamassa ranskan kieltä Fribourgissa tämän vuoden) sekä Katin!! joka toi minulle Vaasan ruispaloja ja salmiakkia:))) hänen siskonsa oli viime viikon Sveitsissä ja toi samalla meille hassuille suomalaisille salmiakkia (mistä eivät edes linnut tykkää, kokeiltu on..)

Lauantai aamulla lähdimme kahdeksan aikoihin kohti Valais'in kantonia ja Zermatt'in kylää. Zermatt sijaitsee aivan Matterhorn-vuoren huipulla ja on tämän vuoksi hyvin suosittu turistikohde. Zermatt on kaupunkina ainutlaatuinen, sillä kylässä on kielletty kaikenlainen moottoriajoneuvojen käyttö poislukien ambulanssit, paloautot ja poliisiautot. Siellä käytetään tavaroiden kuljettamiseen pelkästään sähköautoja. Zermatt sijaitsee laakson pohjalla, minkä vuoksi kaikki pakokaasut jäisivät leijumaan kylään. Ilma oli kieltämättä todella raikasta sekä hengittäminen oli helppoa korkeudesta huolimatta. Saavuttuamme asunnolle, lähdimme heti vuorille vaeltamaan. Lauantaina vaelsimme noin seitsemän tuntia, joka tuntuu kieltämättä hieman jaloissa. Sunnuntaina marsimme hieman vähemmän ja käytimme myös junaa, sillä osalla meistä oli jalat todella kipeät lauantaista. Kävelimme kuitenkin viisi tuntia (taukoineen tosin :D) Sunnuntaina olimme parhaimmillaan 3100 metrissä, en ole ikinä käynyt jalan niin korkealla. Vaikka miten yritin ottaa hienoja kuvia, minun mielestäni maisemat pitää nähdä ja kokea itse. Kaikille, jotka suunnittelevat matkaa Sveitsiin, käykää Zermatt'ssa! 
Maanantaina teimme pienen lenkin, mutta emme varsinaisesti nousseet vuorille asti.
Alla vielä hieman kuvia viime viikonlopusta.

Fribourg'in uusin silta, Le Pont du Poya.
Silta avattiin viime viikonloppuna ja todennäköisesti olin myös ensimmäinen suomalainen ketä ylitti sillan ;)
Huomaa pituuserot

Asuntomme ikkunasta

Matterhorn - Mont Cervin - Monte Cervino
Oon päättänyt jo nyt, että ostan fondue padan vuoden lopussa. Tykkään siitä ihan liikaa..
Bongaa kuvasta myös host-veljeni Antoine


Pieni järvi vuorilla, joka on aina jäässä, sillä aurinko ei paista tuohon kohtaan ikinä.


Gornerin jäätikkö


Sveitsin korkein vuori, Dufourspitze
Edelweiss

Valaisilainen kuivuri

Päästiin myös pässilauman keskelle


Zermatt'issa oli yllättävän paljon suomenkielellä asioita, esimerkiksi juna-aseman seinillä luki erilaisia lauseita kuten "erilaisia elämyksiä, henkeäsalpaavaa"

Zermatt on hieman Matterhornista pohjoiseen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti